Politiikan testamentti

Uudet kunnanvaltuustot on valittu. Olen ollut 8 vuotta valtuutettuna KD:n edustajana; ensin neljä vuotta Vilppulan valtuustossa ja toiset neljä vuotta Mänttä- Vilppulan valtuustossa kuntien yhdistyttya . En enää astettunut ehdolle vaaleissa. Olen saanut molemmilla kerroilla paljon ääniä, kiitos luottamuksesta äänestäjilleni. Päätös lopettaa oli aika helppo ja tein sen jo viime talvella. Miksikö? Mitään yksittäistä selvää syytä on vaikea esittää, syitä on aika monta. Tärkein syy on kyllästyminen siihen, miten kuntalaisten yhteisiä asioita hoidetaan. Valtuustossa istuu valitettavasti myös  henkilöitä, joiden oma napa on olevinaan maailman napa. Siinä unohtuu tärkein, eli miksi valtuustossa ollaan? Valtuuston jäsenen tehtävänä on ajaa kuntalaisten etuja, toimia joka asiassa kuntalaisten parhaaksi oman ideologiansa mukaisesti. Siinä tehtävässä oma napa pitää unohtaa. Suorastaan kavahdan pyrkyrimäistä asennetta ja vallanhimoa.

Varsinkin viimeisten neljän vuoden aikana ärsytyskynnykseni kaiken tietävien besserwissereiden suhteen kohosi.  En pidä siitä, että äänessä ollaan vain äänessäolon, itsensä  pönkittämisen ja itsensä esille tuomisen vuoksi. Valtuutettu tekee päätöksiä valtuuston kokouksissa ja demokraattisen päätöksenteon ollessa kyseessä, enemmistön kanta voittaa. Siihen on toisten tyytyminen ja tyytyminen pitää osata mallikkaasti, ei niin, että asialla märehditään jälkikäteen.  Yhtä tärkeää, kuin kokouksissa istuminen ja päätösten tekeminen, on elää valtuutettuna kuntalaisten keskuudessa, keskustella heidän kanssaan  ja kuunnella heitä herkällä korvalla.

Besserwissereitä valitettavasti on niin vanhoissa konkareissa kuin ensimmäistä kauttaankin  istuvissa.  Valtuustossa on monia todella hyviä valtuutettuja, jotka ovat olleet jo pitkään ja vieläkin jaksavat jatkaa. Nostan hattua heille! Monesti kuulee sanottavan, että kaikki vain vaihtoon jotta saadaan muutosta. Valtuustossa on hyvä  olla kokeneita, jotka antavat esimerkkiä uusille hyvällä käyttäytymisellään ja oikeanlaisella valtuustotyöskentelyllään . Mänttä- Vilppulan valtuustossa istuu 1.1. 2013 alkaen 17 vanhaa eli jo aiemmin valtuustossa ollutta ja 18 uutta valtuutettua. Eli yli puolet on uusia. On hyvä, että uudet tuulet puhaltavat, kunhan ei tuulisi liikaa, saati tulisi peräti myrskyjä :coolsmile:

Ryhmäkuria en kannata. Jokaisen valtuutetun, oli puolue mikä tahansa, tulee saada olla juuri sitä  mieltä mitä haluaa. On väärin, että ryhmä sanelee, miten pitää äänestää. Silloin todellinen demokratia ei toteudu. Meillä on ollut niin mukava ja hyvin toimiva pieni valtuustoryhmä, ettei ristiriitoja ole ollut eikä myöskään ryhmän painostusta.

Osaksi luopumiseen vaikutti  tämä kuulo-ongelmani ja sen mukana tuoma väsyminen. Yhteisten asioiden hoito on tärkeää ja arvokasta, ja olisi  hyvä, jos valtuutetuissa olisi edustajia, jotka ovat perillä vammaisten asioista.  Siltikään en enää halua uhrata omaa aikaani yhteisten asioiden hoidolle, muiden vuoro on nyt.

Miltä kuulostaa lista: Omien saavutusten ja kykyjen liioittelu, ylisuureellinen käytös, tarve olla huomioitu ja ihailtu, empatian puute, ylemmyydentunto suhteessa toisiin, kateellisuus tai usko toisten kadehtivan itseään, usko olevansa tärkeä ja ainutlaatuinen, jota ei muut kuin toiset tärkeät henkilöt voi ymmärtää, syventynyt haaveilemaan rajoittamattomasta vallasta ja menestyksestä…  Niin, lista on osa narsistisen persoonallisuuden piirteitä. Väitän, että politiikkaan hakeutuu suhteessa enemmän narsistisia persoonallisuuksia kuin mitä heitä on keskimäärin ( arvioitu että 1-3 % väestöstä kärsii varsinaisesta häiriöstä ).

Summa summarum:

Politiikan teko jää osaltani tasan 31.12.2012 ja siitä olen onnellinen. Viimeinen puoli vuotta on ollut hankalaa kuuloni vuoksi ja nyt sitten tämän implanttileikkauksen vuoksi, olenkin  kadottanut valtuustotyöskentelymotivaationi johonkin. No enpä sitä enää tässä vaiheessa lähde etsimäänkään  :happy:   8 vuotta, monia kokouksia, monenlaisia vaikeitakin päätöksiä. En kadu, että olin mukana mutta en totisesti kadu sitäkään, etten enää ole :happy:

Kaikille uusille ( ja vanhoille ) valtuutetuille toivotan:

Pitkää mieltä,viisasta kieltä,
Hyvää kuntoa,myötätuntoa,
vanhaa ja uutta,
elämän sankaruutta!

KommentoiKommentit

 1. 16.37 05.11.2012

  Kiitos Eve politiikan testamentistasi. Siinä on paljon viisauksia ja paljon opittavaa niin meille vanhoille konkareille kuin uusille, aloittaville valtuutetuille.
  Kiitos Sinulle kahdeksan vuoden jaksamisesta hoitaa yhteisiä asioita. Ymmärrän hyvin ratkaisusi jättää päivän politiikka, mutta vaikuta taustalla tietojesi kanssa. Esimerkiksi vammaisten puolesta ei koskaan puhuta liikaa, mutta pitää tietää, mistä puhuu. Jaa tietojasi meille näistä asioista!
  Toipumista Sinulle ja pidetään yhteyttä!
  Lämpöisin kiitoksin Riitta

 2. 17.15 05.11.2012

  Kiitos kovasti,Riitta 🙂 Juu, mielelläni jaan tietoa, jos on sellaisia asioita,joissa voin ja osaan auttaa. Ja tulkoon nyt sanotuksi,että sinä olet yksi niistä pitkän linjan valtuutetuista, jotka osaavat hoitaa valtuutetun tehtävän hyvin ja juuri niin kuin pitääkin 🙂

 3. 7.55 09.11.2012

  Hei Eve !!!!!

  Joo hyvä kirjoitus. Tossa vaalien yhteydessä kerroin ehdokkaille (siis yritin), että kunnanvaltuusto tulisi olla epäpoliittinen eli henkilövaali ilman sitä puoluetaakkaa. Mielestäni puoluesidonnaisuus vain pilaa päätöksenteon tai ainakaan viisainta ratkaisua ei saada aikaan, kun on pakko pelata puoluepeliä. Tässä on valtuustolla nyt isoja asioita päätettävänä, toivottavasti järki voittaa.
  Kuule, paranemista sulle…talolla kulkee huhu, että leikkaushaavasi on tulehtunut ??? Toivottavasti ei.

 4. 10.01 09.11.2012

  Juuri hyvä huomio tuo puolueettomuus, se kun ei vain taida onnistua. Itse tykkäisin kyllä! Leikkaushaava ei ole tulehtunut, se on parantunut tosi hyvin ja on siisti. Mutta viime viikolla kävin Tays:ssa, jossa huomattiin limaa tärykalvon takana. Sain antibioottikuurin. Täytyypä heti päivittää tämä blogikin, niin tulee oikeaa tietoa 🙂 Terveisiä kaikille palvelutalolle!

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi