Ihmisen hinta

” Valtuusto päätti, että ihminen on tärkeämpi kuin raha”; otsikko tämänpäiväisessä Aamulehdessä. Siis mitä??? Siis päättäjät, tässä tapauksessa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston jäsenet, päättivät niin mistä??? Mitä ihminen maksaa??  Jos joku ei ole lukenut uutista, niin selvennys: ko. valtuusto päätti äänin 46-12, että koko Pirkanmaalla ambulanssit ovat lähtövalmiudessa heti ympäri vuorokauden. Esitys oli, että vain Tampereella ja Nokialla olisi niin, muualla öisin 15 minuutin lähtövalmiudessa.

Mutta tuohon otsikkoon, joka on ehkä tarkoituksellakin raflaava. Ihminen on niin arvokas ihmisenä, että en voi edes miettiä, mikä hinta ihmisellä on. Jos ympärivuorokautinen päivystys maksaakin maltaita, niin sitten maksaa. Kunnissamme ja yhteiskunnassa laajemminkin tuhlataan rahaa niin miljoona kertaaa turhempaan kuin ihmisen hengissä pitämiseen,  sairaiden auttamiseen ja kärsimyksien lievittämiseen.

Yhteiskunta on muuttunut erikoisen  kovaksi. Rahan mahti tunkee joka puolella vastaan. Liian paljon peilataan asioita taloudelliselta kantilta unohtaen inhimillisyyden. Ja kun kaiken lisäksi tehdään päätöksiä, joiden tarkoitus on säästää kuluissa, mutta todellisuudessa usein pitkällä tähtäimellä päätökset tulevatkin kalliiksi. Yhteiskunta on ihmistä varten, eikä ihminen yhteiskuntaa varten. Kun yhteiskunnan trendi on taloudellistuminen, elämän ilmiöt tulkitaan valitettavasti ensimmäiseksi talouden näkökulmasta. Työpaikkoja luodaan talouden kasvun turvaamiseksi, ei siksi, että ihmisillä olisi toimeentulo ja hyvä tulevaisuus. Tässä on tultu siihen, että ihmisarvo ei olekaan enää itseisarvo, vaan ihminenkin nähdään talouden kasvun tekijänä. Minä irtisanoudun talouden mahdista ja arvostan ihmistä siksi, että hän on ihminen. Jokainen on yhtä arvokas. Anteeksi tämä paatos, mutta tosissaan niskakarvani nousevat aina pystyyn, jos raha menee inhimillisyyden edelle  :burn:

Huomenna on jännittävä päivä, menen Tays:aan ja saan implanttiin kuuluvan ulkoisen osan, prosessorin. Mitähän sieltä kuuluu… vai kuuluuko vain ihme kilinöitä ja kolinoita, niinkuin monilla ensi viikkoina kuuluu. Kohta se selviää :happy:

Avainsanat:

KommentoiKommentit

  1. 17.27 17.11.2012

    Tämänpäiväisessä lehdessä oli hinnat ensihoidolle. Jotenkin ärsyttävää, että kaikki mikä menee sairaanhoitopiirille ja tässäkin tapauksessa lakisääteisesti, kuluja tulee rutkasti lisää! Oliks M-V melkeen 250% enemmän kuin viime vuonna..Onhan täältä nytkin päästy lääkäriin. Helikopteriakin varmasti maksetaan, mutta minusta kunnolliset ambulanssit olisivat ok.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi