ELÄKEPOMMI

Kevät tulee, jää sulaa pisaroiksi

Kevät tulee, jää sulaa pisaroiksi

Menneinä vuosina julkisissa keskusteluissa vilahteli usein sana ELÄKEPOMMI. Sepä  onkin nyt totisinta totta omalla kohdallani, sain nimittäin viime perjantaina kirjeen eläkeyhtiöltäni ja sisältä löytyi myönteinen päätös työkyvyttömyyseläkkeestä! Minä, juuri täyttänyt 51 vuotta, olen eläkeläinen 1.5.2016 alkaen. Siihen saakka olen sairauslomalla. Pari vuotta taaksepäin olin perusterve, lukuunottamatta kuuloa. Niin että tämä, jos mikä, on henkilökohtainen eläkepommi 🙂 . Olen niin iloinen,että hakemus meni kerrasta läpi. Olisi ollut tosi rankkaa, jos ei olisi mennyt. Tosiasia on, etten ole työkykyinen. Parkinson on tehnyt minusta hitaan ja kömpelön. Mies sanoikin huumorilla, etten ehtisi klo 8.00 töihin, vaikka heräisin jo viideltä! Ja se kyllä pitää paikkansa.

Rouva Teeri 21.2.2016 Orivedellä

Rouva METSO 21.2.2016 Orivedellä

Ihmettelen, kun joku sanoo ettei tiedä, miten saisi aikansa eläkkeellä kulumaan ja että tuntuu, kuin ei olisi mitään enää. Höh, sanon minä! Olen varmasti toisesta ääripäästä, minulla on usein tunne, että päivässä on liian vähän tunteja. Aika ei meinaa riittää kaikkeen kivaan tekemiseen ja siinä ohessa vähemmän kivan. Mitäkö ovat minun kivani eli harrastukseni? Ensimmäiseksi valokuvaus. Saatan olla pari tuntia hyvinkin samassa  paikassa kuvaamassa  esim.  lintuja. Toiseksi olen uudelleen alkanut pitkän tauon jälkeen tekemään käsitöitä; enimmäkseen ompelen, vähän myös neulon ja virkkaan. Helmikorujen tekeminen on yksi kivoistani. Luen myös paljon, siihen varmaan panostan enemmänkin, syöpähoitojen aikana en jaksanut paljoa lukea. Luonnosta nauttiminen kaikella tavalla, joka päivä, pitää mielen iloisena. Mökkeily, mikä onni  ja autuus,enää ei pakosti tarvitse lähteä sunnuntai-iltana kotiin ajatuksena maanantai-aamun töihin lähtö. Oikeastaan on vielä vähän vaikeaa ymmärääkään , että kohta olen vapaarouvatar 🙂 Josko se runo/valokuvakirjakin syntyisi….

Jos ihmisellä ei ole muuta kuin työ,onhan se rankkaa jäädä eläkkeelle. Jokaisen olisi hyvä pitää huolta siitä, ettei työ hallitse elämää liikaa. Pitää olla muutakin elämää. Eräs sanonta kuuluu; jos koet itsesi korvaamattomaksi työssäsi, hae äkkiä sairaslomaa!!!

Käpytikka. Harmittavan epätarkka, muuten olisi ollut loisto-otos

Käpytikka. Harmittavan epätarkka, muuten olisi ollut loisto-otos

 

Jääpuikon sisäinen kauneus

Jääpuikon sisäinen kauneus

Sataa kultahippuja

Sataa kultahippuja

P2180678muok

P2200821muok

Päätös;

työkyvyttömyyseläke

Kuka sanoi, ettei eläkkeelle pääse

Uusi elämän vaihe edessä

Työasiat vielä tuoreena muistissa,

työssä tapaamani mahtavat persoonat

Parhaat työtoverit, tiimimme

Ikävöin heitä ja kaikkia asiakkaita

Mutta aika on mennä ja lähteä

Elämäni polku tehty valmiiksi

Toiveenani on, etten eksy polulta

että osaisin valita risteyskohdissa oikein.

Että näkisin polkuni pimeässäkin.

P2190649b

KommentoiKommentit

 1. 11.07 24.02.2016

  Olet kirjoittanut hyvää tekstiä eläkeläisen ajan käytöstä ja harrastuksista. Tunnistan sieltä monia asiaa omakseni. Itse teen aivan perus kodin askareita niin paljon kuin jaksan. Samoin harrastan hyötyliikuntaa, joogaa, jumppaa, hiihtoa, välillä kuntosalilla käyntiä. Uutena harrastuksena olen aloittanut videokuvauksen (sain joululahjaksi video kameran). Luen myös paljon ja katson ajankohtais ohjelmia ja käyn elokuvissa. Viimeksi luettu kirja oli Neljäntienristeys/Tommi Kinnunen ja elokuva Tappajan näköinen mies/Rönkä. Mökillä viljelen myös pienimuotoisesti kaikenlaista. Kerran vuodessa käyn etelänmatkalla ja silloin tällöin laivaristeilyllä. Olen alustavasti suunnitellut alkaa jotain avoimenyliopiston kursseja. Minulla on myös kaksi lapsenlasta joiden kanssa vietän paljon aikaani. Kyllä tekemistä riittää ja nyt ei tarvitse aina tylsiä juttuja vaan voi itse valita mistä tykkää. Saiauskin pysyy paremmin tasapainossa kun on mielekästä tekemistä.

 2. 14.46 24.02.2016

  Eläke on uusi mahdollisuus toteuttaa itseään. Otin eläkkeelle jäätyäni runsaasti kuvia puista, koska tunsin niistä löytyvän metaforan elämälleni. Jään mielenkiinnolla odottamaan valokuviasi.
  Aina kun jostakin luopuu ( terveydestä, työstä, nopeudesta, ketteryydestä) , niin saa jotain tilalle. Elämä on rohkeiden laji, ole rohkea ja tee siintä itsei näköinen. Halauksin Outi

 3. 20.15 05.03.2016

  Upeita kuvia, upeaa tekstiä. Innolla odotan runokirjaasi johon toivottavasti tulee vielä kuvitus, Kaikkea hyvää eläkeläiselle. Nauti vapaudesta ja elämästä. Se kantaa,.vaikka joskus tuntuu että päivä ei riitä kaikkeen siihen mitä haluaisi tehdä.

 4. 8.26 08.03.2016

  Eläkkeellepääsy on paljolti kiinni millainen puoltava lääkäri sinulla on. Tietysti myös sairaus vaikuttaa…mutta lääkäri on kullan arvoinen.

 5. 8.44 09.03.2016

  Kiitos kommenteistanne Maini,Outi, Marja ja Erkki.
  Maini; ajankäytttösi/ tekemisesi kuulostaa hyvin paljon samanlaiselta kuin minunkin 🙂 Juu, vissi varma on, ettei aika käy pitkäksi.
  Outi; totta tuo, että saa jotain tilalle. Tällä hetkellä kuvaan eniten lintuja ja vesipisaroita. Vesipisara mm. tippuvassa jääpuikossa on haastava mutta ihana kuvattava 🙂
  Marja; toivottavasti saan kirjan tehtyä 🙂 Syöpähoidot veroittivat voimia niin, etten jaksanut paneutua asiaan, mutta kyllä ne voimat pikkuhiljaa ovat palautumassa 🙂 Tuokin on niin totta, että joskus päivä loppuu kesken kun on mielekästä puuhaa. Mies sanoikin, etten enää ehtisikään töihin,kun teen niin paljon käsitöitä 😀
  Erkki; olen hieman eri mieltä. Olen niin monta tapausta kuullut, joissa on ollut eläkehakemuksessa jopa monen eri alan asiantuntijalääkärin hyvin eläkettä puoltavat lausunnot mukana ja silti vakuutusyhtiön lääkärit ovat asiasta toista mieltä, eikä eläkettä myönnetä valituksista huolimatta. Eläkeyhtiöiden lääkärit kävelevät hoitavien lääkäreiden ylitse. Omassa hakemuksessani oli ainoastaan työterveyslääkärin lausunto, sekin hyvin lyhyesti mutta ytimekkäästi kylläkin kirjoitettu.Enemmän eläkkeelle pääsyyn vaikuttaa sairauden laatu,ja niin se kuuluu ollakin.

 6. 3.52 11.03.2016

  Minulla on eri kokemus. aikalailla tapauskohtaisia. vieläkin myös paljolti näytellään eläkkeelle, joskin seula on tiukempi.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi