Leikkaukselle ei estettä

Implanttileikkaukseen liittyvät esitutkimukset on nyt kohdallani kaikki tehty, tietokonekerroskuvaus ( CT), magneettikuvaus (MRI), tasapainotestit, sydämen vuorokausirekisteröinti ja ultra. Missään ei ilmennyt estettä leikkaukselle. Nyt sitten vain odottelen leikkausaikaa saapuvaksi postissa. Leikkaava lääkäri sanoi keväällä, että ” kesän jälkeen” leikataan. Pitäisi vielä varata aika omasta terveyskeskuksesta aivokalvontulehdusrokotukselle. Kaikille implanttileikattaville annetaan em. rokote, koska leikkaukseen liittyy aivokalvontulehdusriski, tosin kuulemma pieni sellainen.

Kävin pari viikkoa sitten säädättämässä Phonakilla FM-laitettani, koska en meinannut saada siitä enää mitään hyötyä. FM-laite on kuulon apuväline, joka sisältää lähettimen ja vastaanottimen. Lähetin poimii äänen ja lähettää sen radiosignaalina vastaanottimiin, jotka on minulla kiinnitetty kuulokojeisiin. Kun FM-laite toimii niinkuin pitäisi, ääni tulee suoraan kuulokojeeseen ikäänkuiin kuuntelisi kuulokkeilla. Säätö ei vieläkään onnistunut ihan nappiin, tai sitten kuuloni vain on niin hankala,ettei laitetta saa säädettyä hyvin. Odotankin oikeasti tosi paljon implanttileikkausta ja implantin tuomaa apua kuulemisongelmaani. Maltti on valttia tässä asiassa, tiedän että kuulomatka implantin avulla on pitkä ja hidas. Säätöjä ja aikaa uudella tavalla kuulemisen opetteluun tarvitaan paljon.

Jos jotakin kiinnostaa,miten sisäkorvaimplanttileikkaus tehdään, niin Youtubessa on pari leikkausvideota, löytyy kirjoittamalla hakusanaksi ”cochlear” tai ”cochlear implant”. Yksinkertaistettuna leikkauksessa porataan ihon alle kalloon korvan taakse kolo, johon asetetaan implantin sisäinen osa, istute, josta lähtee elektrodinauha simpukkaan. Sisäisen osan lisäksi tarvitaan ulkoinen osa, puheprosessori, kuulolaitteen näköinen laite, josta lähtee johto, joka kiinnittyy magneetilla päähän siihen kohtaan, missä sisäinen osa sijaitsee. Tämä selitys on hieman hankalaa.. googlettakaa, niin voi olla helpompaa ymmärtää  :happy:

Niin ja pitää kuitenkin muistaa, että sisäkorvaistutekaan ei tuo kuuloa ”takaisin” normaaliksi. Mutta siitä on paljon hyötyä ja apua. Sisäkorvaistuteleikatuilla on netissä oma suljettu foorumi, Cisäpiiri, josta saa paljon tietoa ja vertaistukea. Siellä on kerrottu asioita, joita ei itse edes osaisi kysyä. Ihmeellistä on tämä tekniikka. Ja vieläkin ihmeellisempää on elimistömme toiminta, kuten korvan ja kuuloaistin! Tekniikka jää aina kakkoseksi kuitenkin. Nyt nauttimaan kesäisestä ilmasta, tänään on vihdoin tuntunut kesältä, kun lämpöä on ollut parikymmentä astetta.

KommentoiEi kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi